Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Varebiler

Varevogn momsfri

By 23. September 2024 October 1st, 2024 No Comments

Når du køber en varebil til erhvervsbrug, kan du vælge at købe den momsfri. Det betyder, at du slipper for at betale 25 procent moms, som størstedelen af varer og ydelser som udgangspunkt tillægges i Danmark. Din varebil vil derfor blive registreret med gule plader, som betyder, at den kun må anvendes til erhvervsmæssige formål. Hvis du gerne vil bruge varebilen til privatkørsel, skal du betale moms af købsprisen, og den vil derfor blive registreret med papegøjeplader. 

Papegøjepladerne betyder, at varebilen må bruges til både private og erhvervsmæssige formål. Hvis varebilen primært bliver brugt til privat kørsel, skal du betale den fulde registreringsafgift, mens du ved blandet brug kan nøjes med at betale halvdelen af afgiften.

Hvordan ser en papegøjeplade ud?

Papegøjepladen adskiller fra andre nummerplader sig ved at have to forskellige baggrundsfarver. Baggrunden på pladen er gul under de to bogstaver og hvid under de fem tal på pladen. Se billedet her. Denne farvekombination indikerer, at nummerpladen er en blanding af den gule plade, som er erhvervskøretøjer, og den hvide plade, der anvendes til private køretøjer.

Hvornår skal jeg bruge papegøjeplader?

En varevogn med hvide nummerplader er godkendt til privatkørsel, mens en bil med gule nummerplader kun må bruges til erhvervsmæssige forhold. Varevogne med gule nummerplader har en lavere registreringsafgift, da de er beregnet til erhverv. 

Ønsker du alligevel at bruge din varevogn med gule plader til privatkørsel, skal du have den omregistreret og skiftet til papegøjeplader. I dette tilfælde skal du betale en privatbenyttelsesafgift, som afhænger af, hvordan du bruger bilen: 

  • Ved både privat- og erhvervsmæssig brug: Du betaler halvdelen af privatbenyttelsesafgiften. 
  • Ved udelukkende privat brug: Du skal betale hele privatbenyttelsesafgiften.

 

Se her, hvordan du omregistrerer din momsfri varebil.

 

Papegøjenummerplade

Personbilnummerplade

Gul nummerplade

Kørsel tilladt i gulpladebiler

  • Kørsel til afhentning af mad, når dette sker i arbejdstiden 
  • Kørsel mellem hjem og arbejde op til 25 gange årligt, når bilen den efterfølgende dag anvendes til erhvervsmæssige formål. 
  • Afhentning eller afsætning af kolleger i forbindelse med kørsel mellem hjem og arbejde, hvis arbejdsgiveren har givet lov. 
  • Transport mellem virksomhedens faste adresse og skiftende arbejdssteder 

Læs mere om gule plader her.

Momsfri varebil

Hvis du køber en varebil med moms inkluderet, bliver bilen behandlet som en personbil. Du kan derfor bruge den til privat kørsel uden at skulle betale ekstra moms for dette. 

Hvis du derimod køber en varebil uden moms, kan den kun bruges til erhvervsmæssigt brug i virksomheden. Vil du også bruge den privat, skal du betale momsen først. 

Derfor er en varebil med betalt moms et oplagt valg for dig som privatperson, der har brug for en praktisk og rummelig bil til at løse transportopgaver i privaten. 

Desuden er en varebil med moms også et godt valg for dig, der ønsker et køretøj, der både kan bruges til arbejde og privatkørsel. På den måde kan du både have plads til hele familien og flytte større ting i forbindelse med private ærinder.

Momsfri varebil i drift

Virksomheder kan trække momsen fra på udgifter, der relaterer sig til drift af varebiler. Det gælder også selvom varebilen bruges til aktiviteter, der er momsfrie, eller til privat kørsel. Fradraget er dog kun muligt, hvis virksomhedens momspligtige omsætning overstiger 50.000 kroner årligt. 

Som virksomhed har man ikke fradrag for momsen af driftsudgiver, såsom benzin, reparationer, færgebilletter og broafgift. En undtagelse kan dog være broafgiften til Øresundsbroen.

Hvordan omregistrerer jeg en bil?

Hvis du ønsker at omregistrere et brugt køretøj, der tidligere er blevet afmeldt, skal du registrere denne igen. Ved overtagelse skal du omregistrere køretøjet inden for fire hverdage fra købet. 

Hvis den nye ejer ikke omregistrerer bilen, har du som den tidligere ejer mulighed for at anmode Motorstyrelsen om at afmelde køretøjet. Det er en sikkerhed for dig, så du ikke hæfter for eventuelle udgifter eller ansvar, der omfatter bilen. 

De fleste køretøjer kan omregistreres via Motorstyrelsens app “Ejerskifte” eller på Motorregistret´s hjemmeside. 

Se hvordan du omregistrerer din bil her.

Nedenfor kan du se reglerne for varebiler med gule plader: 

 

Varebiler 

Mandskabsvogne 

Specialindrettede varebiler 

Definition, regler og primært brug 

  • Godstransport. 
  • Må kun have én sæderække. 
  • Indrettet til transport af både mandskab og materiel. 
  • Personkabinen skal være indrettet til transport af mindst fire personer. 
  • Skal have mindst ét sæde bag forsæderne. 
  • Kabinen skal være adskilt fra lasten eller varerummet. 
  • Virksomhedens navn/logo skal være på vognen. 
  • Transport mellem arbejdspladser. 
  • Tilpasset et specifikt formål, som en kassevogn med fastspændte reoler. 
  • Indretning skal opfylde erhvervsmæssigt behov. 

Regler for privat brug 

  • Daglige købsbeviser er nødvendige. 
  • Den skal omregistreres til hel/delvis privat brug. 
  • Der er strenge regler ved privat brug. 
  • Ved frokostordning må ruten ikke afvige væsentligt fra den lovlige rute. 
  • Privatbrug skal indberettes. 

 

Hvad er straffen for at køre privat i en gulpladebil?  

Som beskrevet ovenfor er der snævre regler for, hvornår gulpladebiler må bruges til privat kørsel, hvilket også er årsagen til, at flere virksomheder overvejer at køre på papegøjeplader. Myndighederne gennemfører regelmæssige kontroller af virksomheders kørsel i biler på gule plader. Hvis du eller dine medarbejdere ikke overholder reglerne for kørsel i varebilerne, risikerer du bøder og ekstra afgifter.  

Skatteadvokat, Henrik Rahbek, fra skatteafdelingen i TVC Advokatfirma observerer en stigende række af overtrædelser reglerne for momsfri varevogne, som nu bliver vurderet i retten. I den forbindelse er der flere eksempler på sager, hvor Landsskatteretten har dømt varevognsejere til at skulle betale ekstra i afgift. Ud over den ekstra afgift er der samtidig risiko for en straffesag. Hvis én af dine ansatte bliver stoppet, kan det samtidig gå ud over vedkommende, der har anvendt varebilen ulovligt. 

Straffen for at overtræde reglerne for kørsel i en varebil kan variere, men du risikerer, at skulle: 

  • betale det momsfradrag tilbage, som du fik ved købet af bilen 
  • betale privatbenyttelsesafgift 
  • betale skat af fri bil for de år, som virksomheden har ejet bilen 
  • betale en bøde

Salg af din varebil

Hos Solgt.com vurderer vi alle biler. Både varebiler og personbiler. Når du ønsker at sælge din varebil, kan du derfor få lavet en gratis og uforpligtende vurdering af denne hos os. Vi hjælper dig godt videre og klarer det administrative, så du slipper for bøvlet. 

Hvis du ønsker at få vurderet en eller flere varebil(er), se da nedenfor.

Indtast varebilens nummerplade og udfyld kontaktoplysninger

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate
Tilføj flere biler

Ønsker du at få vurderet mere end 5 biler, så klik her.

Af Amalie Andrea Lundberg 

Amalie er Content- og kommunikationsmedarbejder hos Solgt.com og er i gang med en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Amalie har allerede erfaring med kommunikation og interesse for bilbranchen. 

Amalie vil gerne fokusere på, hvordan børnefamilien eller den almindelige bilejer får bedst mulig information omkring bilmarkedet. Derudover producerer Amalie også indhold på sociale medier og hjemmesiden til nytte for erhvervskunden, der gerne vil være godt kørende. 

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp