Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Ikke-kategoriseret

Hvad koster det at have bil?

By 2. April 2024 April 16th, 2024 No Comments

Man kommer ikke uden om, at det er en større post i budgettet at have en bil. Dette gælder uanset, om man har købt en benzinbil, dieselbil eller elbil eller har leaset en bil. Ejer du en af disse kan der være udgifter til vægtafgift, brændstof, forsikring, miljøafgift, parkering, dækskifte, service, reparationer og småudgifter til eksempelvis bilvask.

Derfor er det også værd at se på, hvad det koster at køre rundt i bilerne. Det vil vi kigge nærmere på i dette blogindlæg.

Indholdsfortegnelse:

Hvilke faste udgifter er der, når man har bil?

Der er mange ændringer, der kan påvirke, hvad din bil kommer til at koste i måneden. I en beregning fra Bilbasen, er den samlede udgift på 4,18 kr./km for diesel- eller benzinbil. I denne beregning er der taget højde for ejerafgiften, forsikringer, brændstofforbrug, vedligeholdelse og bilens forventede værditab. 

En elbil koster en smule mindre. Her ligger prisen på 3,83 kr./km - hvilket kan variere efter, hvilken elbil du vælger at køre i. I denne beregning er der ligeledes taget højde for ejerafgiften, forsikringer, el, vedligeholdelse og bilens forventede værditab.

For at komme mere præcis ind på, hvad det vil koste at have en bil, kan du eksempelvis overveje forskellige parametre inden et køb: 

 • Hvilken bil er billigst i drift? 
 • Hvad vil bilen koste i brændstof/el? 
 • Vil det koste noget i billån? 
 • Hvad koster en bilforsikring for dig? 
 • Hvad skal høre med i din bilforsikring? 
 • Hvilke afgifter skal betales? 
 • Hvad vil service koste til bilen? 
 • Hvor meget kan man forvente bilens værdi falder over tid? 
 • Har du en serviceaftale med i en leasingkontrakt?
 • Hvad koster parkering, der du bor? 

I følge Bilbasens markedsanalytiker, Jan Lang, har en diesel- og benzinmotor forskellige bevægelige dele og en mere kompleks mekanik end en elmotor, hvilket har betydning for de samlede serviceomkostninger. Faktisk er afskrivningen og serviceomkostningerne 40 procent lavere ved en elbil end ved diesel- eller benzinbiler til samme købspris. Her vil elmotoren dog have et større drejningsmoment, som vil give et naturligt pres på dækkene, som kan lede til et dækskifte oftere. 

Ligeledes fortæller han, at de samlede omkostninger ved at eje en elbil i gennemsnit er 37 procent lavere end ved en dieselbil. Omkostningerne er desuden 28 procent lavere end ved benzinbilen. Afskrivningen er en stor faktor for de samlede omkostninger. Ved en elbil til 300.000 kr. forventes det, at de samlede omkostninger falder med mellem 30 og 35 procent i værdi over tre år, imens en tilsvarende diesel- og benzinbil falder med mellem 40 og 45 procent i værdi. 

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Dækudgifter

Dækkene er én af de vigtigste dele på din bil. Det er dem, der skal sikre vejgrebet for dig, når du begiver dig ud på vejene. Derfor er det også vigtigt at holde øje med, hvornår de skal have luft, men samtidig også, hvornår de skal skiftes. For nogen bilister vil dækkene blive slidt op, inden dækkene reelt er blevet for gamle, hvorimod andre vil nå at blive for gamle først. Det er et lovkrav i Danmark, at dine dæk som minimum skal have en mønsterdybde på 1,6 millimeter. Hvis ikke dine dæk er nået ned til den dybde ved 10 år, bør du dog stadigvæk udskifte dem. Det kan være svært at se, hvor dyb mønsteret er i dækkene, men vi har skrevet en masse om det, som du kan læse videre om her.

Ansvars- og kaskoforsikring

I følge loven er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring. Her vil kaskoforsikringen, der dækker skader på bilen, være valgfri. Hvis du finansierer din bil, er det ofte obligatorisk at tegne kaskoforsikring.  

Prisen på ansvars- og kaskoforsikringen afhænger blandt andet bilmodel, kørselsmønster, bopæl, antal år som billigst og din alder. Forskellige forsikringsselskaber kan have betydelige prisforskelle, så det er en god idé at indhente flere tilbud og sammenligne dem. Det afhænger af, hvem du vælger at kontakte. Dog bør du være opmærksom på at sammenligne forsikringspræmier med en ens selvrisiko for et retvisende sammenligningsgrundlag.  

Brændstof/el

Alt efter, hvor langt din bil kan køre på literen, hvor langt du kører, hvilket brændstof din bil kører på samt priserne, kan udgiften variere. Hvis man ejer en elbil, lader man primært hjemme i løbet af aftenen/natten, hvor man enten har et abonnement eller lader på el. Ved biler der kører på plugin-hybrid, har du udgifter både til el og brændstof.  

Vejhjælpsudgifter

Man kan tegne vejhjælp, så man er dækket i hele Danmark, hvis bilen punkterer, bilen er svær at starte eller et dæk punkterer. Faktisk har flere nye biler en inkludering af vejhjælp i en periode. Flere forsikringsselskaber tilbyder ligeledes vejhjælp som et tilkøb til dine andre forsikringer. 

Hvad vil det koste at vedligeholde bilen?

Vedligeholdelsen er en stor økonomisk post ved at eje en bil. Udgifterne afhænger af forbrug, bilens mærke, model og alder. Hvis du sørger for, at service bliver overholdt, kan du undgå større uforudsete udgifter. Man skal dog regne med, at vedligeholdelsen svarer til ca. 4% af bilens værdi hvert år. Du kan dog også vælge selv at stå for at skifte nogle dele i bilen som f.eks. luftfilteret. 

Man kan tegne en serviceaftale med en fast månedlig betaling. Mange bilmærker har en garantiperiode på to år, hvorimod andre giver tre, fire, fem eller syv års garanti.

Egenkapitalomkostninger ved at eje en bil

Rente- og låneomkostninger

Disse omkostninger afspejler typisk den indtægt, der går tabt ved ikke at investere bilens aktuelle værdi med en rente. FDM benytter en nettorentesats på en procent. Du skal regne på de årlige omkostninger i procent efter skat, hvilket også kaldes for ÅOP. En automatisk beregner kan findes på din banks hjemmeside. 

Værditab ved bil

Både bil og ejendom er to af de største udgifter, der kan findes i en privat økonomi. Sommetider kan man ende ud i, at de største udgifter ved at have en bil bliver de uforudsigelige omkostninger. Eksempelvis ved skader eller mangler. Værditabet kan variere efter, hvordan efterspørgslen er på brugte biler, og hvordan markedet udvikler sig. Man skal dog regne med, at bilens værdi taber omkring 15% pr. År de første tre år, hvis det er et mærke, der er meget eftertragtet. Hvis der ikke er rift om lige netop din bil, så vil værditabet være mindre. Samtidig kan man altid beregne tabet ud fra, hvor gammel bilen er. Jo ældre bilen bliver, jo lavere bliver afskrivningsprocenten. 

Hvilke biler er billigst i drift?

En mindre bil vil naturligvis være billigere i drift og vedligeholdelse. Den har en lavere motorkraft og kan have en bedre og billigere brændstoføkonomi. Hvis du eksempelvis vælger at køre i en Skoda Citigo, som også tidligere viste at have en billig grøn afgift, får du samtidig lavere omkostninger ved vedligeholdelse. For at gøre markedet nemmere at navigere i, kan du eventuelt kigge på biler, der har vundet priser for deres kvalitet og lave omkostninger. 

Hvad koster ejerafgifterne?

Som nævnt tidligere skal alle bilejere være med til at betale grøn ejerafgift. Afgiften betales to gange årligt. Selve beløbet afhænger af en række faktorer som: 

 • Hvilken type bil, du kører i 
 • Hvilken brændstof eller energikilde, den kører med 
 • Hvad man betaler for brændstoffet eller energikilden 
 • Hvornår den første gang er indregistreret 
Grøn ejerafgift på bil

Hvilke afgifter findes der?

Der findes 3 typer af afgifter: vægtafgift, grøn ejerafgift og CO2-ejerafgift. Hvis din bil er indregistreret før 1. juli 1997, skal du betale vægtafgift. Hvis du ejer en bil, der er indregistreret første gang mellem 1. juli 1997 og 30. juni 2021, skal du betale grøn ejerafgift. Hvis den er indregistreret efter 30. juni 2021, skal du betale CO2-ejerafgift.

Størrelsen på den afgift, du skal betale, afhænger af bilens brændstofegenskaber. Jo længere din bil kan køre pr. liter brændstof, desto lavere er afgiften. Dvs. Jo længere din bil kan køre pr. Liter brændstof, desto lavere beløb, skal du af med i ejerafgift.

Hvad sker der, hvis ikke man betaler ejerafgiften?

Du vil først og fremmest modtage en rykker og rykkergebyr, hvis du mangler at betale ejerafgiften. Idet det er skattemyndighederne, der udsteder ejerafgiften, er det afgørende at betale rettidigt. Hvis du slet ikke betaler regningen, vil det resultere i, at din nummerplade vil blive klippet. 

Skal jeg stadig betale ejerafgift, hvis bilen er solgt?

Hvis du sælger din bil, skal du selv sørge for, at få den nye ejer registreret på bilen. Du skal altså afmelde køretøjet, så du ikke længere bliver påkrævet at betale ejerafgift. På den måde overdrager du alt ansvaret til den nye ejer, der vil have ansvaret for at betale ejerafgiften rettidigt på bilen. 

Min nabo har samme bil, men betaler ikke det samme som mig

Det er muligt, at den samme bilmodel kan betale to forskellige ejerafgifter. Det er nemlig afgørende, hvornår bilen er registreret første gang. Hvis der har været flere ejere på bilen, og du ikke ved, hvornår den er indregistreret første gang, kan man slå det op i Nummerpladeregistreret her.

Vil ejerafgifterne forblive det samme årligt?

Ifølge FDM vil satserne stige årligt frem mod 2026, frem til de vedtagne afgiftsniveauer er nået. Det er dog ikke sikkert, at afgifterne stiger med det samme beløb hvert år. Hvis du er nysgerrig på de forskellige takster, kan du læse mere på SKATs hjemmeside her. Hvis man tager et eksempel, som en Skoda Citigo vil afgiften stige til 420 kr. halvårligt. 

Hvad er grøn ejerafgift?

Hvis du ejer en bil, der er indregistreret første gang mellem 1. juli 1997 og 30. juni 2021, skal du betale grøn ejerafgift. Grøn afgift kan variere efter, hvilke brændstofegenskaber din bil har.  

Som vist oven for, har det en betydning, om din bil kører el, diesel eller benzin. Ud fra det, er det afgørende her, hvor meget du skal betale. Jo mere din bil kan køre pr. Liter, desto lavere skal du betale i ejerafgift. 

I 2023 steg den grønne ejerafgift i forbindelse med aftalen om grøn omstilling på vejtransportområdet fra 2020. Hvis du eksempelvis har en Toyota Aygo fra 2019, som kører på benzin, skal du betale 640kr. halvårligt. Hvis du har Toyota Aygo fra 2019, der kører på diesel, skal du også betale 640 kr. Halvårligt. Til gengæld skal du her betal en udligningsafgift 1320 kr. Oveni. I alt giver det 1960 kr. Der er altså stor prisforskel på en benzin- og dieselbil. Hvis du vælger at køre i elbilen, Volkswagen ID.BUZZ, fra december 2023, så skal du betale 390 kr. halvårligt i CO2-ejerafgift.  

Den måde, CO2-ejerafgift for elbiler er udregnet på, er ved at omregne det elektriske energiforbrug til et hypotetisk benzinforbrug. Hvis du gerne vil forstå udregningen, kan du se det på SKATs hjemmeside her: Periodiske afgifter Motorstyrelsen. Her kan du også selv indtaste de forskellige oplysninger på din bil, så du kan se de forskellige beregninger på afgifter, du skal betale. Her kan du læse mere om grøn ejerafgift på en elbil.

Hvad er CO2-ejerafgift?

Hvis din bil er indregistreret efter 30. juni 2021, skal du betale CO2-ejerafgift. CO2-ejerafgift beregnes ud fra, hvor mange gram CO2 din bil udleder pr. Kilometer. Det er altså afgørende, om din bil udleder meget eller lidt CO2 for, hvad du skal betale. 

CO2 ejerafgift
Vægtafgift

Hvad er vægtafgift?

Hvis din bil er indregistreret før 1. juli 1997, skal du betale vægtafgift. Vægtafgiften blev indført helt tilbage i 1910. Denne afgift beregnes ud fra din bis vægt. Det vil sige, at jo tungere din bil er, desto mere skal du betale i vægtafgift. Dette skyldes, at tungere biler slider mere på vejene. Her kan du læse mere om vægtafgift på varebiler.

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Af Amalie Andrea Lundberg 

Amalie er Content- og kommunikationsmedarbejder hos Solgt.com og er i gang med en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Amalie har allerede erfaring med kommunikation og interesse for bilbranchen. 

Amalie vil gerne fokusere på, hvordan børnefamilien eller den almindelige bilejer får bedst mulig information omkring bilmarkedet. Derudover producerer Amalie også indhold på sociale medier og hjemmesiden til nytte for erhvervskunden, der gerne vil være godt kørende. 

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp