Når du køber brugt bil, bør du være opmærksom på en række ting inden du skriver under på slutsedlen. Det er nemlig dig, der i sidste ende skal kontrollere, om bilen fungerer ud fra beskrivelserne af den.
Der er forskel på at købe bil af en forhandler og privatperson
Før du køber en brugt bil, er det vigtigt at være opmærksom på forskellene mellem at handle hos en forhandler og en privatperson. Der er særlige forhold og potentielle risici forbundet med begge muligheder, som kan påvirke både prisen, garantier og din sikkerhed som køber Det er en god idé at sætte dig ind i dine rettigheder på forhånd, da købeloven giver dig forskellige vilkår afhængigt af, om du køber hos en forhandler eller en privatperson. Nedenfor bliver der forklaret forskellen på at købe bil af en forhandler og en privatperson.
Du kan læse mere om købeloven her.
Læs mere om bilsalg til forhandler og privatpersoner her.
Køb af brugt bil hos forhandler
Når du køber en brugt bil hos en forhandler, er der flere fordele. De fleste forhandlere tilbyder garanti, hvilket giver ekstra sikkerhed, da bilerne ofte er grundigt gennemgået for fejl og derfor mere pålidelige. Forhandlere kan også tilbyde finansieringsmuligheder med lave renter, hvilket gør det lettere at finansiere købet. Derudover har de et stort udvalg af biler på lager og mulighed for at hjemtage specifikke modeller.
Læs mere om garanti på brugt bil ved køb hos forhandler her.
Der er dog også nogle ulemper ved at købe fra en forhandler. Priserne er ofte højere end ved privat køb, da forhandleren skal dække omkostningerne ved at gennemgå og klargøre bilen. Desuden er det svært at få nedslag i prisen, da forhandlerens udgifter skal dækkes i sidste ende.
Køb af brugt bil hos privatperson
Hvis du køber en brugt bil fra en privat sælger, kan det betyde, at priserne er lavere. Private sælgere har færre omkostninger, og de er ofte mere åbne for at forhandle prisen. Du bør dog være opmærksom på, at de også kan have sat en ønskepris på bilen, hvilket sommetider kan modstemme markedspriserne.
Når du køber en brugt bil fra en privat sælger, følger der desuden ikke en garanti med, og du står selv med regningen, hvis bilen fejler noget efter købet. Derudover er det vigtigt at undersøge, om bilen har restgæld, da du kan ende med at hæfte for gælden, hvis den ikke er betalt. Du kan læse mere om køb og salg af biler med gæld her.
Udregn din bils tilbudspris helt gratis:
- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000
Er der restgæld i bilen?
Det kan blive en dyr fornøjelse, hvis du ikke har tjekket, om der er restgæld i bilen, inden du skriver under på slutsedlen. Restgælden følger nemlig bilen - også selvom den skifter ejer. Det betyder, at du som køber risikerer at overtage gælden, hvis sælger ikke har afbetalt den.
Ønsker du at undersøge, om der er restgæld i bilen, kan du gøre det via Tinglysning. For at gennemføre en søgning skal du bruge én af følgende oplysninger:
- Stelnummer
- Fulde navn OG fødselsdato på bilens ejer
- CVR-nummer
Du kan læse mere om, hvordan du gør på Tinglysning.dk
Hvordan er priserne på brugtbilsmarkedet?
Det er afgørende at undersøge markedet for lignende biler, da priserne kan variere. Vær særligt opmærksom på forskelle i udstyr, kilometertal og skader, da disse faktorer kan påvirke prisen. Selvom bilerne aldrig er ens, kan det give dig et pejlemærke for, hvad bilen bør koste.
Bilmarkedet er i konstant forandring, og priserne justeres hurtigt i takt med udbud og efterspørgsel. Årstiderne kan også spille en væsentlig rolle, da efterspørgslen på bestemte biltyper kan variere – eksempelvis stiger priserne ofte på cabrioleter i forårs- og sommermånederne.
Vil du vide, hvad det koster at have en bil? Læs mere her.
Hvad er totalomkostningerne?
For mange er bilens pris afgørende, men det er lige så vigtigt at vurdere brændstoføkonomi samt omkostninger som vægtafgift, grøn ejerafgift og CO2-afgift. Disse faktorer kan have en større økonomisk påvirkning, end man tror.
Køber du en ældre brugt bil, skal du være opmærksom på, at den ofte har en højere ejerafgift end nyere modeller. Husk også at medregne udgifter til reparationer og eventuelle uforudsete omkostninger. Derfor bør du altid beregne bilens samlede driftsomkostninger, før du træffer en beslutning.
Du kan læse mere om ejerafgifter her.
Du bør gennemgå bilen inden køb
Du bør være opmærksom på bilens stand, når du køber brugt bil. Tag dig derfor god tid, når du inspicerer en brugt bil - og sørg for at gøre det i dagslys og godt vejr. Det gør det lettere at opdage ridser, skader eller andre tegn på slid, som kan være svære at se i dårlige lysforhold.
Du kan med fordel også sammenligne bilens tilstand med beskrivelsen og billederne fra annoncen. Stille spørgsmål til ejerforhold, servicehistorik og tidligere skader. Dokumentation for bilens service og vedligeholdelse er afgørende for at vurdere dens tilstand.
Du bør også være opmærksom på om sælgers navn stemmer overens med navnet på registreringsattesten, når du køber brugt bil af en privat sælger. Her er flere vigtige punkter du skal være opmærksom på, når du køber brugt bil:
- Start motoren og lyt efter usædvanlige lyde, der kan indikere mekaniske problemer.
- Test bremserne for at sikre, at de fungerer effektivt. Der bør ikke være en unormal modstand/lyde under opbremsning.
- Kig efter tegn på rust, olie- eller væskelækager under bilen.
- Kontrollér, om der er væskespor på jorden, som olie, kølervæske eller bremsevæske.
- Test gearene ved at skifte mellem dem og vær opmærksom på, om der er en forsinket reaktion. Det kan være tegn på gearkasseproblemer.
- Drej rattet til begge sider og vær opmærksom på, om der er modstand, mislyde eller slør, som kan afsløre problemer med styretøjet.
- Test vinduesviskere, elruder, radio, spejle og andre elektriske funktioner.
- Tryk ned på bilens hjørner for at sikre, at støddæmperne yder jævn modstand og ikke afgiver klikkende eller bankende lyde.
- En grundig testkørsel afslører eventuelle lyde, ujævne køreegenskaber eller mekaniske problemer, som ellers kan være svære at opdage ved et kig.
Ønsker du at sælge din nuværende bil inden du køber en brugt bil? Læs mere om salg af brugt bil.
Af Amalie Andrea Lundberg
Amalie er Content- og kommunikationsmedarbejder hos Solgt.com og er i gang med en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Amalie har allerede erfaring med kommunikation og interesse for bilbranchen.
Amalie vil gerne fokusere på, hvordan børnefamilien eller den almindelige bilejer får bedst mulig information omkring bilmarkedet. Derudover producerer Amalie også indhold på sociale medier og hjemmesiden til nytte for erhvervskunden, der gerne vil være godt kørende.